Diyabette Beslenme
Diyabet'te Beslenme
Diyabet, pankreasın yeterli insülin üretmemesi ya da üretilen, insülinin görevini yapamaması sonucunda, besinlerle vücuda alınan glukozun kullanılamaması ve kan şekerinin hızla yükselmesi olarak bilinen kronik hastalıktır.
Kontrol altında tutulan diyabet, ortalama yaşam süresini uzatmakta ve yaşam kalitesini arttırmaktadır. Bu sebeple 4 önemli konu üstünde durulmalıdır. Bunlar tıbbi beslenme tedavisi, fiziksel aktivite, eğitim ve bir uzman denetiminde ilaç veya insülin tedavisi uygulanır. Diyabet tanısı konan hastalar için tıbbi beslenme tedavisi ve bu tedavinin eğitimi büyük önem taşımaktadır. Eğer birey bu tedaviye uyum sağlayıp devam ederse gelişebilecek komplikasyonları minimuma indirecektir.
Peki Beslenmemizde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
-
İdeal ağırlığa ulaşmak ve bu ağırlığı koruyabilmek,
-
Kan şekerini istenilen düzeyde tutulmalıdır. Bu sebeple Sık sık, azar azar (3 ana, 3 ara öğün şeklinde) beslenilmeli ve öğün atlanmamalıdır.
-
Öğün araları 2,5- 3 saati kesinlikle geçmemelidir.
-
Yağ alımı azaltılmalı, yemeklerde kullanılacak yağ çeşidi olarak sıvı yağlar tercih edilmeli ve önerilen miktarların tüketilmesi sağlanmalıdır.
-
Etlerin görünen yağları, tavuğun derisi ayrılmalıdır. Et içeren yemeklere ilave olarak yağ eklenmemelidir.
-
Kızartma, kavurmadan uzak durulmalıdır. Ayrıca yağ ve kolesterol içeriği yüksek besinlerden (yağlı et,balık,tavuk ,sakatatlar, beyin, salam , sucuk pastırma , kaymak , krema , pasta, börek vb) sakınılmalıdır.
-
Alkolden kaçınılmalıdır.
-
Hipertansiyon riskinden dolayı tuz alımı azaltılmalıdır.
-
Tek başına meyve veya taze sıkılmış meyve suyu tüketilmemeli, yanında mutlaka protein içeren bir besin bulunmalıdır.
-
Posalı besinler , kan şekerinin yemekten sonra hızla yükselmesini engeller , kan yağlarının düşürülmesine yardımcı olur, ayrıca kabızlık ve bağırsak hastalıklarının önlenmesinde etkilidir. Bu sebeple posa içeriyi yüksek olan kurubaklagiller mercimek,nohut,fasulye,barbunya ), bulgur, buğday, yulaf, kepekli ekmek ve özellikle kabukları ile yenilebilen tüm meyveler ve sebzelerin tüketimi arttırılmalıdır.
Mutlaka düzenli fiziksel aktivite yapılmalıdır.